10 emberi tulajdonság egy közös jellemzője: mérgezőek

 

Éppúgy, mint a levegőben, a vízben, vagy az élelmiszerekben lévő méreganyagok, bizonyos emberek ugyanúgy toxikus hatásúak, és maradandó sérüléseket vagy károkat okozhatnak bennünk – és rajtuk sajnos nincsen figyelmeztető címke! 

 

 

mérges kígyó.jpg

 

Mérgező emberek mindenütt vannak, valószínűleg mindenki ismer egyet vagy kettőt. Lehet, hogy pont együtt élünk velük, vagy együtt dolgozunk, vagy talán vezetőjük vagyunk, de a szűkebb-tágabb környezetünkben biztos, hogy felbukkan. Ha valaki pedig már töltött el időt igazán mérgező emberekkel, akkor már megtapasztalhatta mennyire destruktív és fárasztó velük lenni.


Mint minden más mérgező anyag esetén, velük szemben is saját magunk védelme legyen az első, tehát a lehető legkevesebbet tegyük ki magunkat az ilyen hatásoknak. Persze ezt könnyebb leírni, mint meglépni, pláne mondjuk egy kapcsolat vagy munkahely esetén.


Honnan ismerhetjük fel őket?

 

10 tulajdonság jellemzi őket:

 

1. Toxikus arrogancia

 

Van egy nagy különbség az önbizalom és az arrogancia között. Az önbizalom inspiráló, az arrogancia megfélemlítő. Az arrogáns emberek mindig mindent jobban, ha nem a legjobban, és felsőbbrendűnek érzik magukat másokhoz képest. Soha nem fognak tapsikolni az önbizalmad láttán, mert az zavarja az arroganciájukat.

 

2. Toxikus „áldozati bárány”

 

Az egyik legveszélyesebb típus, aki körülöttünk lehet, az örökös áldozat. Az örökös áldozatok mindig csak a saját problémájukat nézik, és mindig másokat okolnak értük, kezdve az esztelen főnöküktől, az érzéketlen, szeretet nélküli szülőkig. Soha nem uralják a saját életüket, nem vállalnak felelősséget.

 

3. Toxikus kontroll

 

A kontrolláló emberek mindent tudnak és mindent a legjobb módon csinálnak. A felszín alatt általában nagyon bizonytalanok, de amíg körülötted vannak, soha nem lesz esélyed, hogy hallasd a hangodat vagy saját magad csinálj valamit.

 

4. Toxikus féltékenység

 

A féltékenységgel „megáldottak” soha nem elégedettek azzal, ami van, és soha nem tudnak boldogok lenni vagyis együtt örülni, ha a másikkal valami jó történik. Nem tudják értékelni amit a másik elér, vagy például feljebb lép mondjuk a ranglétrán, mert úgy érzik, hogyha valami jó történik, annak velük kellett volna megtörténnie.

 

5. Toxikus hazudozó

 

Amióta emberek élnek a Föld nevű bolygón, azóta vannak és lesznek olyanok, akik hazudnak. A krónikus hazudozók azért (is) károsak, mert soha ne tudhatjuk, hogy mit hihetünk el nekik, ezért nem számíthatunk az ígéreteikre, és nem bízhatunk a szavaikban sem. Hazudni fognak nekünk másokról, és másoknak rólunk.

 

6. Toxikus negativitás

 

Bizonyára van körülöttünk legalább egy olyan valaki, aki mindig dühös, vagy sértődött valami miatt és állandóan gyanakszik valamire. Ez a negativitás tönkreteszi a kapcsolatokat, és ha túl sok időt töltünk ilyen emberekkel, simán érezhetjük úgy, hogy az egész élet egy nagy szívás.

 

7. Toxikus kapzsiság

 

Valamennyire a kultúránk részét képezi, hogy aki többet akar, az többet is fog elérni és több pénzt fog keresni. Egy bizonyos mértékig ez a fajta vágy és ambíció még jó is lehet. Akkor válhat mérgezővé, ha valakinél nincs határ, mert mindent magának akar, az életének középpontjában csak az van, hogy mi az övé és mi nem, vagyis amikor a birtoklás válik elsődlegessé.

 

8. Toxikus ítélkezés/minősítés

 

Óriási különbség van a vélemény és az ítélkezés között. A vélemény lehet objektív és megkülönböztetésen alapuló, miközben az ítélkezés gyakorlatilag semmi más, csak kritika. Az ítélkező embereknél gyakori, hogy gyorsan vonnak le következtetéseket. Nem kifejezetten jó hallgatók vagy /és kommunikátorok.

 

9. Toxikus pletyka

 

Az előszeretettel pletykálók úgy látják magukat, mintha tartalmas beszélgetéseket folytatnának valakiről és információt cserélnének. Teszik ezt úgy, hogy felülemelkednek a bizonytalanságukon és nem tesznek különbséget a spekuláció és a tények között. Kevés dolog van, ami pusztítóbb ennél.

 

10. Toxikus jellemhiány

 

Amikor valakiből hiányzik a tisztesség és az őszinteség – amikor a csalás, a hazugság, a pletyka, a manipuláció, és a kapzsiság, a normáinak részét képezi, – kevés dolog van, amit nem fog megtenni, ha el akar érni valamit. Ha úgy éli meg, hogy a másik akadályozza, akkor mindennel üldözni fogja, amit csak talál.


(Lolly Daskall tolla alapján)

 

Ha bármelyik ezek közül ismerős Neked, akkor nagy valószínűséggel ki vagy téve egy ilyen mérgező személyiség aktuális hangulatának. Nem érdemes holnapig várni, hogy kihúzd magad ebből a „csávából”. Ám, ha mégsem tudod ezt ilyen gyorsan megtenni – mert ez azért nem olyan egyszerű – tarts távolságot annyira, amennyire csak tudsz ÉS kérj külső segítséget!