A sikertelenség 24 lehetséges oka

 

A siker legnagyobb akadálya sok esetben mi, saját magunk vagyunk. Őszintén bevallva, elég rossz érzés, amikor bizonyos helyzetekre vagy kihívásokra nincs ráhatásunk és ez megakadályoz abban, hogy elérjük azt, amit szeretnénk. De biztos, hogy ez így van, vagy lenne még ott lehetőség, csupán nem látjuk a fától az erdőt? Mindenesetre jó lenne időnként csak úgy hátradőlni egy kicsit, ugye?

 

sikerhátradőlés.jpg


Az alábbiakban 25 olyan okról olvashatsz, amiknek köszönhetően Te magad tartod távol a sikert:

 

1. Lusta vagy

 

Ez az első és leggyakoribb oka annak, hogyha valaki nem elég sikeres. Minden egyes sikeres ember szétdolgozza magát, hogy ott legyen ahol. Nem gond, hogy lusta vagy, ha te így akarod. Csak valld be, és ne panaszkodj!

 

2. Folyamatosan azt kérdezgeted: „Miért nem én?”

 

A panaszkodással ne pazarold az idődet azt firtatva, hogy mások miért sikeresek, Te pedig miért nem. A legtöbb esetben nem arról van szó, hogy egy vagyon örököltek vagy nyertek a lottón. Minden ember ezen a világon keresztül ment –vagy éppen most megy – küzdelmeken, vagy lesz esélye rá. Mindenki kap nehézségeket, és lehet, hogy ez most a te köröd. Panaszkodás helyett változtass úgy, hogy az kihúzzon ebből a válságos helyzetből és sikeres legyél.

 

3. A fejedben vagy elakadva

 

Észre lehet venni, hogy van egy közös dolog a sikeres emberekben. Az álmaikat követik. Ahelyett, hogy csak álmodoznának és túlagyalnák azt, hogy mi sülhet el balul, az álommal kezdik – elkezdik letenni az alapokat. Ha meg sem próbálsz valamit, azt 100 %-ban kihagyod!

 

4. Túl sok időt töltesz a közösségi oldalakon

 

Állítólag az emberek nagy része legalább 17-szer néz rá a Facebook, a Twitter és egyéb közösségi oldalára naponta. Tudom, hogy az ügyfelek és egyéb meghatározó személyek figyelmének a fenntartása és lenyűgözése fontos, de nem kell minden szabad pillanatot ott tölteni. Ha nem munkára használod ezeket az oldalakat, akkor a hírek és cikkek gyors reggeli elolvasása, majd este egy gyors személyes és családi "kapcsolódás" is bőven elég lehet. Ami ebben segíthet, hogy minden egyes alkalommal határozd meg előre az ott töltött időt és tartsd is magad ehhez.

 

5. Soha nem fejezed be, amit elkezdesz

 

Sok bölcs ember mondta már, hogy: „Elkezdeni könnyű, befejezni nehéz.”. Miközben nagyon fontos tudni, hogy mikor kell bedobni a törülközőt, türelmesnek is kell lenni és hajlandónak, túllátni egy projekten. Ne felejtsük, a siker soha nem egyik napról a másikra történik és minden, ami igazán számít, időt és energiát igényel! Van egy olyan oldala is, amikor maga a tényleges megvalósítás hiányzik. Talán túl sok mindenbe vágsz bele egyszerre?

 

6. Nem "business"-ben gondolkodsz

 

Akár szabadúszó, vagy egy internetes kereskedelmi portál tulajdonosa vagy, ami edzőcipőket árul, soha nem leszel sikeres, ha igazából nem egy üzletként tekintesz arra amit csinálsz. Ha számítasz erre a bevételre, akkor ez egy valós üzlet és úgy kell kezelned, mint bármilyen 9-től 17-ig tartó munkát.

 

7. Nem hiszel magadban

 

Ha nem hiszel magadban, akkor hogyan lennél képes bármilyen komolyabb kísérletre? Akkor is, ha csak egy kis győzelemről van szó, mint pl. egy potenciális ügyfél elérhetőségének a megszerzése, meg kell találni a módját, ami aztán magabiztosságot ad neked, és egy lökést a továbbiakhoz. Ne járasd le magad mások, de akár magad előtt sem!

 

8. Úgy érzed, megillet / jár neked

 

Nem birtokolhatod csak úgy a sikert és mást sem. Ha valamit nagyon akarsz, el kell érte menni és megkeresni. Azt feltételezni, hogy jogosult vagy rá, lelassítja a folyamatot és azt okozza, hogy mindig csak várni fogsz, hátha valami jó fog történni. Tegyél a sikerért!

 

9. Olyan dolgoknak vagy megszállottja, amelyek nem is fontosak

 

Nem arról van szó, hogy nem kellene valami más hobbi vagy érdeklődés a munkán kívül, de ha már azon aggódsz, hogy azegyik online játékban vajon mihamarabb bevesznek-e a csapatba, szemben az egyik vevőd utánkövetésével, ami potenciálisan is pénzt hozhat(na), akkor az már probléma.

 

10. A komfortzónádban maradsz

 

A komfortzónád egy olyan hely ahol biztonságosan és bebiztosítva érzed magad. Miközben a komfortzónára időről-időre szükség van, a benne lévő tartózkodás stagnáláshoz és időnként a változástól, a bizonytalanságtól való félelemhez vezethet. Soha nem leszel képes növekedni és fejlődni, ha egy helyben maradsz!

 

11. Nem vagy annyira produktív, mint kellene

 

Azért mert 8 vagy több órát dolgozol egy nap, az nem azt jelenti, hogy tényleg produktív vagy. A beeső dolgok, a szünetek és az egy témával töltött túl sok idő közben ténylegesen néhány órát dolgozol egy nap. Foglalkozz az időgazdálkodással és nézz rá az időd tényleges felhasználására, hogy rájöjj, mennyire produktívak a napjaid valójában. Utána pedig tedd meg a szükséges változtatásokat.

 

12. Túlságosan a pénzre fókuszálsz

 

Ha csak azért indítasz egy üzletet mert azt gondolod, hogy "kőgazdaggá" tesz, akkor rosszul teszed. A legsikeresebb vállalkozók és cégtulajdonosok nem kötődnek a pénzhez. Ők először arra fókuszálnak, hogy egy remek terméket csináljanak. Van egy mondás, mely szerint, "ha megtalálod, amit igazán szeretsz csinálni, akkor nem fogsz egy napot sem dolgozni az életedben".

 

13. Nem vagy szenvedélyes

 

Ha nem szereted azt amit csinálsz, akkor csak 50% erőfeszítést fogsz beletenni akkor, amikor 100-at kellene. Szenvedély nélkül nem maradsz inspirált és motivált – különösen amikor nehéz idők jönnek!

 

14. Negatívan gondolkodsz

 

Ha negatívan gondolkodsz vagy pesszimista vagy, akkor te fogod felállítani az útlezárásokat a sikerhez – mielőtt még megpróbálnád. Más szavakkal, te állítod be magadat a kudarcra. Dolgozz azon, hogy pozitívan gondolkodóvá válj, vedd körül magadat pozitív emberekkel és éld meg egyre jobban a mindennapokat. Legyél tudatában annak a párbeszédnek amit magaddal folytatsz, ott bent a fejedben. Vedd észre, hogy ha a beszélgetéseid során leginkább a sérelmeidet pakolod a másikra. Ha ez az egyenlege a beszélgetéseidnek – változtass!

 

15. Nincsenek egyértelműen meghatározott céljaid

 

Semmit nem tervezel meg előre. Azt gondolod, hogy minden amit szeretnél, valamilyen módon, akár varázsütésre fog megjelenni előtted. Ez nem így működik! Tűzzél ki célokat és hajts értük! Ha nem vagy egy nagy tervező és nem vagy egy nagy listakészítő – az ok. Kezdjed egy kis tervvel és egy kis lista készítésével. Egy cél és egy dolog, egy időben a listán, az már jó!

 

16. Nem tudod, hogy ki vagy

 

„Ismerd magad, és minden csatát megnyersz!” (Sun Tzu) Ez azt jelenti, hogy tudnod kell, miben vagy jó, milyen készségeid vannak, ismerned kell az értékrendedet, és meghatároznod a konkrét életcéljaidat. Ha ismered azt, aki vagy, az elvezet a sikerhez. Mit szeretsz és mit nem? Kezdd el figyelni!

 

17. Túl könnyen feladod

 

Mindannyiunknak vannak olyan pillanatai, amikor mindent csak úgy kivágnánk az ablakon. Sőt, ez az érzés eltarthat egy napig, vagy hetekig. A lényeg: a siker nem jön könnyen! Ez is egy része az útnak.  Azért, mert most a dolgok talán nem jól mennek, még nem azt jelenti, hogy föl kell adnod. Apró lépések!

 

18. Azt hiszed, egyedül bármit megcsinálhatsz

 

Az csak egy mítosz, hogy a sikeres üzletek csupán egy személy által lettek felépítve. Ez nem is állhatna távolabb az igazságtól. Jobs-nak, Gates-nek és Zuckerberg-nek is volt segítsége, Wozniak-tól, Allen-en át Saverin-ig. Gondold végig, lehetnél Te akár egy tehetséges építőmunkás, de milyen messzire jutnál a saját házad építésében? Nem számít, hogy mennyire vagy tehetséges vagy tapasztalt, akkor is szükséged van másokra, mint például vízvezeték szerelőre és villanyszerelőre, hogy segítsenek befejezni az építkezést. Még egy barát is segíthet. Kezdj el felépíteni egy támogatói rendszert magadnak, ha nem rendelkezel ilyennel!

 

19. Nem sikerül a pénzt megfelelően kezelned

 

A nem megfelelő pénz kezelés az egyik fő oka annak, hogy a kisvállalkozások vagy akár a családok nem sikeresek gazdasági szempontból. Még akár a személyes életedben is probléma lehet ez. Ha többet költesz, mint amennyit keresel, hogyan is várhatod a számlák kifizetését vagy félretevést vészhelyzetekre, nyaralásra vagy akár a nyugdíjas évekre. Állíts össze egy költségvetést és tartsd magad ahhoz. Ha szükséges lépj kapcsolatba egy pénzügyi tanácsadóval. Ma már elérhetőek olyan online tréningek is, amelyek megtanítanak arra, hogyan kell bánni a pénzzel. Az első fontos lépés a számlák/állandó költségek pontos összeadása, hogy az mindig fejben legyen!

 

20. Maximalista vagy

 

Ez nem azt jelenti, hogy inkább lazának kellene lenned és elfogadni az elfogadhatatlant. Hanem azt, hogy senki sem tökéletes és ahelyett, hogy időt pazarolsz a tökéletességre, csak dolgozz a feladatok "elég jó" elvégzésén, például a kitűzött terveidén. Tedd az egyik lábad a másik elé, ami napi és következetes módon segíthet ebben. Oszd be az idődet és végezd a lehető legjobban a munkát és akkor igazán jól is fogod befejezni.

 

21. Túl kicsiben gondolkozol

 

Ne csak a rövid távú jövődre fókuszálj. Legyenek elég nagy álmaid, amelyek évekre előre visznek a jövőben. Mit akartál mindig is csinálni? Ha például mindig is akartál zongorázni és 45 éves vagy, akkor talán itt az ideje megtanulni.

 

22. Nem tanulsz folyamatosan

 

A sikeres személyek mindig erősítik/támogatják az életüket azzal, hogy új információkat gyűjtenek és készségeket tanulnak. Vagy egy könyv olvasásával, vagy egy webináriumon, workshopon való részvétellel, mert nem hagynak ki egy lehetőséget sem, hogy növekedjenek, egyénileg. Az egyik legjobb módja, amit találtam, a tanulás megtartásának, ha olyan dolgok után érdeklődünk, amit mások csinálnak. Mindenki szakértő valamiben. Nagyon jó kis mini-kuzust kaphatsz az ilyen szakértőktől. Nagyon jó barátságok alakulhatnak ki. Néha pedig félre kell tenned a félelmedet.

 

23. Nem építed a kapcsolatokat

 

Függetlenül attól, hogy kapcsolatépítő eseményről vagy közösségi médiás együttműködésről van szó az iparági vezetővel, a kapcsolatépítés az egyik legjobb módja annak, hogy növeld a sikered esélyét. Például ha éppen most írtál egy cikket a blogodba és egy befolyásos „valaki” megosztja azt a Twitteren, így te kapsz egy ingyen reklámot, ami az ismertséged, a márkaneved növekedéséhez és akár új lehetőséghez is vezethet. Csatlakozz és legyél olyan valaki, aki "mindenkihez" tartozik, függetlenül attól, kik ők. Ne legyél olyan valaki, aki kizár egy személyt mert más, vagy szokatlan.  Soha nem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged olyan valakire, mint ő – vagy neki rád –, és tehetsz néhány jó dolgot valakinek. Új dolgokat is tanulhatsz, ha építed a kapcsolataidat.

 

24. Nem tudod, mikor engedd el

 

Korábban már szó volt róla, hogy nem szabad túl korán föladni. Ugyanakkor annak is tudatában kell lenni, hogy mikor van itt az ideje elengedni. A továbblépés nem azt jelenti, hogy mindent elfelejtünk, hanem csak azt, hogy itt és most megtanultuk a leckét, és itt az ideje az új kihívásoknak!


(Forrás: John Rampton)