7 jó ok, amiért az emberek kevésbé kedvelnek

 

Annak ellenére, hogy óriási erőfeszítéseket teszel a szakmai kapcsolataid bővítésére, az eredmény mégsem mutatkozik? Talán a magatartásod a közös nevező!

 

 dislike2.jpg

 

Amikor észreveszed, hogy egy ígéretesnek induló találkozás már jóval azelőtt meghiúsul, hogy egyáltalán lehetett volna belőle valami, vagy, hogy a kollégáid, mintha kikerülnének, amikor közeledni látnak, nos,a probléma talán a tükörből bámul vissza rád.


A másokkal való kapcsolat a siker egyik kulcsa, és a minőségi kapcsolatokba való egyfajta „befektetés” bőven meg is fog térülni, mind a szakmai, mind a személyes célok szempontjából.


Az alábbi néhány meglehetősen gyakori viselkedés azonban távol fogja tartani tőled a „lehetőségeket”:


Túl sokat beszélsz


Senki sem akar fogolyként hallgatni valakit, aki egyfolytában csak magáról, és magáról és magáról beszél. Koncentrálj arra, hogy a beszélgetés két-irányú legyen, és mutass érdeklődést aziránt, amit a másik kommunikál. Nyitott kérdéseket tegyél fel és figyelj a válaszra. A legkönnyebb módja, hogy briliáns társalgónak tartsanak az, hogy többet hallgatsz, mint beszélsz.


Pletykálsz, nyafogsz és panaszkodsz


Ha azon töprengsz, hogy mostanában miért nem kérdezik meg már tőled, hogy „Mi újság, hogy vagy?”, talán azért lehet, mert általában valami negatívat szoktál mondani. Egy fanyar „lehetne rosszabb is”, kevésbé lelkesítő, mint az, hogy”Köszönöm jól vagyok és te, hogy vagy?”.A legtöbb ember természetesen azokhoz vonzódik, akik pozitívak és barátságosak.


Ha te vagy az a barát vagy munkatárs, aki úgy érzi, hogy neki kell tájékoztatni a többieket az aktuális drámákról, akkor valószínűleg nem kezeled megfelelően a bizalmas információkat (még akkor sem, ha azt állítod, hogy te aztán a sírodig őrzöd a titkokat). Ez egyszerűen nem igaz rád. Amikor megsérted mások magánéletét, akkor nehéz visszanyerni többek között a tiszteletüket is.


Mindig késel


Kevés irritálóbb dolog van annál, minthogy vársz valakire, aki állandóan késik. Egy megbeszélésre vagy egy baráttal megbeszélt ebédre a csúszással való érkezés, azt az üzenetet küldi rólad, hogy gondjaid vannak az időgazdálkodással. Nem te vagy az egyetlen, aki elképesztően elfoglalt és a jövőben valószínűleg sokkal több szabadidőd lenne, ha felhagynál ezzel a meglehetősen tiszteletlen „mintával”. Amennyiben hajlamos vagy megvárakoztatni az embereket, akkor jobb, ha azonnal felhagysz ezzel!


Türelmetlen és kiszámíthatatlan vagy


Az egyik pillanatban még nevetsz és élvezed a társaságot, a következőben pedig szó nélkül elviharzol. Esetenként bárkinek lehet egy rossz napja, de ha az emberek nem tudják, mire számíthatnak, amikor ott vagy, akkor itt az ideje megtanulni, hogyan kezeld az érzelmeidet! Amennyiben azt hiszed, hogy az emberek inkompetensek ahhoz, hogy megértsenek vagy, hogy általában te vagy az, aki kvázi egy áldozat, akkor a hozzáállásodra ráférne némi kiigazítás. Önmagad fejlesztése a szokásaid megváltoztatását jelenti és olyan stratégiák kialakítását, amelyek kontroll alatt tartják a vérmérsékletedet.


Lelketlen vagy


Ha különböző csípős megjegyzéseket teszel a közösségi média felületein, vagy éppen „csak viccelsz” miközben látszólag csak megkérdőjelezve DE valójában elutasítasz valamit, hidd el, hogy, nem lesz nyerő a barátaid számára sem. A humor csak kis adagokban vicces és csak akkor, ha nem úgy irányul valakire, hogy romboló legyen.


Nem kérsz bocsánatot


Nem te vagy az egyetlen, akinek nehéz bocsánatot kérni, de ilyenkor te vagy az, aki nem vállalja a felelősséget egy hibáért. A tévedés bevállalása egyidejűleg mutatja a jellemedet és azt is lehetővé teszi, hogy mások észrevegyék a rugalmasságodat, valamint azt, hogy hajlandó vagy jóvátenni a dolgokat. Ez egyrészt a kapcsolatot is erősítheti, másrészt bizalomra is ösztönöz. Hagyd ki a bocsánatkérésből a „de” és a „ha” szavakat, mert ezzel hárítod csak a felelősséget!


Megbízhatatlan vagy


Nehéz kapcsolatot ápolni valakivel, aki megbízhatatlan. Az emberek azokkal üzletelnek, akikben megbíznak, és azokkal találkoznak, vagy alakítanak ki barátságot, akikkel biztonságban érzik magukat. Az egy szomorú igazság, hogy a becstelenségnek és a megtévesztésnek hosszú távú és negatív következményei lesznek. Kevés annál rosszabb dolog van, mint a hitelesség elvesztése. Ha hibázol, „takaríts fel magad után”! Ha újra és újra, „következetesen” elköveted azt a hibát, az már szándékosnak számít!

(Forrás: Diane Gottsman)


VEZESS ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!


Könyv ajánló :