A felismerés fontossága az elismeréshez

 

A felismerés sokszor csak egy pillanat műve, és az is biztos, hogy nem tart sokkal hosszabb ideig. Egyfajta rejtély, mégpedig tünékeny. Mi váltja ki? Miért pont az? – a válasz nem egyértelmű.

 

elfelismerés.jpg 

 

Ami biztos, hogy jó hatással van a teljesítményre, mert elismerést von(hat) maga után, ha mások - és itt elsősorban a vezetőkre gondolok – észreveszik, hogy mi történt.


A felismerés, vagyis inkább az abból fakadó elismerés, a vezetői értékelések összefoglalójában jellemzően nem a legmagasabb pontszámokat kapja.


Valahogy a hibákat, a kudarcot gyakrabban sikerül felfedezni.


Mi lehetne a célja a felismerésnek és miért olyan fontos?

 

1. Segítene megtartani a jó munkavállalókat - és igen azt is támogatná, hogy nem mindenki van a helyén, vagy alkalmas arra, amit éppen csinál a szervezetben.


2. Azt is támogatná, hogy vezetőként kifejezésre juttassuk, hogy odafigyelünk, törődünk a munkavállalókkal.


Sokat beszélünk az elismerésről, annak fontosságáról és arról is miként, milyen módokon lehet kifejezni a jutalmazáson és a többé-kevésbé sikeres visszajelzéseken túl.


Legyen szó bármelyik verzióról, maga a változás és – és elsősorban azt várjuk a háttérben - a felismeréssel kezdődik – mind másnál, mind saját magunknál:


„Valamit mintha másképp csinálnál/csinálnék.”


Ráadásul ez az egyik legyorsabb módja a változás tudatosításának, és ezzel együtt a megerősítésének is, amikor ki is mondjuk:


„Észrevettem, hogy másképp működsz.”


Majd célszerű után-követni a folyamatot pl. azzal, hogy


 „Mondtad, hogy mit fogsz másképp csinálni és látom, hogy tényleg csinálod.”


Ez már az a fajta elismerés lehet, ami értéket képvisel.


Erőfeszítést teszek valamiért, észreveszik és elismerik, tehát validálják.


Az érem másik oldala, amikor a vezető kap olyan visszajelzést, hogy valamelyik kompetencia pl. odafigyelés témában fejlődhetne és elkezd ezen dolgozni .... és kapja a visszajelzést, hogy érzékelhető a változás.


Az is egy példamutatás, valamint az elismerésnek egy nagyszerű formája, hogy odamegy azokhoz, akiktől a negatív visszajelzést kapta és megköszöni, hogy segítettek neki jobb vezetővé válni.


Ezzel nem tartja magánál a babért, hanem osztozik vele az érintettekkel, és egyben kimutatja a megbecsülését is.


#1 Mi segítheti a felismerést?


#2 Hogyan válhatunk tudatosabbá ebben?

 

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

 

# 400 szóban a vezetésről