A robbanásszerű növekedés titka

 

A személyiség fejlődik.  A körülményeink változnak. Folyamatosan bombáznak bennünket olyan lehetőségekkel, hogy mint emberi lények növekedjünk, jobbak legyünk és fejlődjünk.

 

 1grow.jpg

 

Nem mindenki nő fel a kihívásokhoz. Egyesek félnek, mert attól tartanak, hogy mások elítélik őket azért, mert változnak, vagy mert bizonyos dolgokat másképp csinálnak.

 

A lényeg - elég komoly - egy kimozdítást elérni az identitásban. Egy olyat, ami nem tesz hamissá.

 

Van lehetőségünk új szerepeket betölteni és új feladatokat vállalni. Ám mégis visszahúzódhatunk azon tűnődve, hogy „Ki vagyok én ahhoz, hogy ...?”:

 

  • megmondjam a tanárnak, hogy túl sok a házifeladat?

 

  • olyan ételt kérjek, ami nincs az étlapon?

 

  • megszólítsam ezt a csoportot azzal a témával kapcsolatban?

 

  • felajánljam, hogy az alapkezelő bizottság elnöke leszek?

 

  • lobbizzak a városi önkormányzatnál, hogy egy veszélyes sarkon stop tábla legyen?

 

Az ösztönzés arra irányul, hogy mindenki legyen hajlandó új szerepet vállalni. (Ami egyben más minőséget is jelent.) Ott, ahol egyszer a hozzászólásunk vagy a beavatkozásunk nem volt helyénvaló, most lehet, hogy éppen megfelelő. Vagy az is lehet, hogy soha nem lett volna helytelen.

 

Ahelyett, hogy megkérdeznénk magunktól, hogy „Ki vagyok én ahhoz, ...?” Miért nem változtatjuk meg inkább a kérdést arra, hogy „Megtettem minden tőlem telhetőt ahhoz, hogy...?” Miért nem hagyjuk abba saját magunk visszafogását és vetjük bele magunkat abba, hogy jobbak legyünk? Miért nem készülünk fel a robbanásszerű növekedésre a magunknak feltett kérdések megváltoztatásával?

 

A saját magunknak feltett kérdések folyamatát – „Megtettem minden tőlem telhetőt, hogy...?”Marshall Goldsmith Napi Kérdéseknek hívja és saját bevallása szerint minden nap használja őket. Azt mondja: „Valójában fizetek egy hölgyet, aki minden nap felhív és feltesz egy sor olyan kérdést, mint pl.: Megtettem mindent, hogy boldog legyek aznap? Kitűztem célokat? Értem el előrelépést ezekért a célokért? Mondtam, vagy csináltam valami kedveset a feleségemnek, a fiamnak, a lányomnak és az unokáimnak?”

 

Neki körülbelül 40 napi kérdése van és úgy gondol rájuk, mint egy rövid önvizsgálatra élete prioritásaival kapcsolatban. A hívó fél pedig csak felteszi a kérdéseket, nem ítélkezik, udvariasan meghallgatja és talán néhány általános bátorító szót mond, mielőtt befejezik a hívást.

 

Miben segíthet az a kérdés, hogy „Megtettem mindent, hogy ...?”

 

Fókuszban tart, hogy boldogabb és egészségesebb emberré váljunk. Hogy odafigyeljünk életünk legfontosabb szereplőire és dolgaira. Olyan fegyelmet jelent és adhat, amelyre a többségünknek szüksége lehet ebben a rohanó, gyorsan változó világban. Nem utolsósorban pedig a fejlődést, a növekedést támogatja, meglehetősen nagymértékben, hiszen az összes sallang leesik....

 

Kinek-milyen kérdései lennének? Remélem, hogy egy próbát megér!

 

(Forrás: Marshall Goldsmith)

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!