Behatároltság Egyenlő Valódi Korlát?

 

A tehetetlenséggel együtt járó érzés sokszor kelthet indulatot bennünk, és bár az indulat keltette energia tudatosan kezelve konstruktívvá is fordítható, azért ennél bonyolultabb a helyzet.

 


behatároltság.jpg


Behatároltság. Benne van a nevében, hogy bizonyos határok közötti mozgástér. Terület, amit vagy külső, vagy belső tényezők miatt nem tudunk vagy – néha nem is tudjuk, hogy – nem akarunk elhagyni. Úgy véljük, hogy képtelenek vagyunk, mert csupán egy perspektíva az, amit látunk és érzékelünk. Az pedig egyrészt kevés, másrészt pedig elkeserítő, de leginkább fojtogató.


Kitörési kísérletek persze vannak, de jellemzően falakba ütközünk, mégpedig azért mert újra és újra ugyanazokhoz az eszközökhöz, gondolati - és viselkedési mintákhoz fordulunk.


Lehetne ez másképp is?


Igen, csak többek között tudni kell hozzá várni a megfelelő pillanatra és arra, hogy felkészüljünk. Minden szinten. Türelem is kell, ami szintén rengeteg energia. Tudni kell ki- és elmozdulni, nem csak fejben, hanem fizikailag is. Kimenni, elmenni, valami teljesen mást csinálni, a lényeg, hogy táguljon az optika, és a fókusz máshová kerüljön. Kapjunk levegőt. Lélegezzünk. Tudatosan, mélyen, a hasunkba véve a levegőt, orron be, szájon ki...


Amikor behatárolva érezzük magunkat, akkor ezzel együtt képtelennek is a változtatásra.


Eszköztelennek. A változtatáshoz kreativitás is kell. A változtatáshoz meg kell látnunk az előttünk álló más, egyéb lehetőségeket. Beszűkült állapotban ez nem megy. Ezért is kell kimozdulni, oxigénhez juttatni az agyunkat.


A korlátokat amúgy mi magunk is képesek vagyunk megerősíteni, amivel gyakorlatilag hozzájárulunk az amúgy fojtogató rendszer működtetéséhez. Lehet. hogy nem sikerül elsőre. Lehet, hogy többszöri próbálkozás szükséges, de nem szabad feladni. A jó hír, hogy már az ilyen próbálkozásokkal is tágítjuk a teret, és soha többet nem lesz olyan szűk, mint a kezdetekkor. Kitartás!


Egy további hozadéka ennek a küzdelemnek, hogy óriási erővel ruház fel. Olyan dolgokat, olyan erőforrásokat fedezhetünk fel saját magunkban, amiket korábban álmunkban sem gondoltunk. Ezeket a kompetenciákat már senki nem veheti el tőlünk, velünk maradnak és tovább is fejleszthetőek.


A kezdetben óriásinak, áttörhetetlennek tűnő falak délibábként omolhatnak le és aztán valahol messze persze újra feltűnnek, de addig még hosszú az út és mi sem leszünk már azok, akik korábban megdermedve, bebörtönözve érezték magukat egy-egy helyzetben. Elkerülhetetlen, mert falak és korlátok mindig lesznek, de bármennyire kivitelezhetetlennek is tűnik az elején, van kiút, át lehet törni!


<><><><><><><><><><>


Sokkal több erő lakozik bennünk, mint gondolnánk, és ez ilyenkor derülhet ki igazán!


VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!


Rólam


Azokkal a cégtulajdonosokkal, vállalkozókkal, vezetőkkel és vezetői csapatokkal dolgozom, akik a maximumot szeretnék elérni mind a személyes, mind a szakmai lehetőségeikben. A coaching-on, a tréningeken és a tanácsadáson keresztül a vezetők gondolkodásmódot, eszközöket, adott esetben stratégiákat és folyamatokat kapnak ahhoz, hogy túllépjenek a határaikon és kimagaslóan teljesítsenek.

Készen állsz a továbblépésre? Írj ma a gertrud@coach-mediator.hu email címre!


Kapcsolódó cikkek:

 

Hogyan váltsunk perspektívát?

 

Hogyan lehet kényelmes a kényelmetlen?


Az egyensúly nem csupán egy mítosz

 

Könyvespolc: