Hogyan tartsuk meg a fókuszt a mindennapokban?

 

Az év eleje jellemzően a stratégiai- és egyéb célkitűzésektől „hangos”. Kérdés, hogy vajon ezek közül az év végére – vagy más kitűzött határidőre -, ténylegesen mennyi valósul meg?

 

1fókusz.jpg

 

A legtöbb kifogás a hétköznapok sürgős teendőihez köthető, olyanokhoz, amelyekkel nem lehetett nem foglalkozni...

Olykor az is előfordul, hogy túl sok mindenre kell (ett volna) fókuszálni és a prioritások sem voltak igazán tisztázva.

 

A második esetben egy nagyon egyszerű, de nem könnyen megvalósítható szabályban hiszek:

Max. 3 fő célunk legyen egy évben, a többit pedig ezeknek rendeljük alá - ha lehet -, ha nem megoldható, akkor pedig engedjük el egy időre.

 

A hétköznapok sűrű teendőihez köthető kifogással már nehezebb dolgunk van, bár ez is egyszerűbb, ha csak 2-3 dologra fókuszálunk mellettük.

 

Először is tisztázzuk mit értek ez alatt:

 

  • nem kalkuláljuk bele - és nem is lehet - a magánéletükből adódó és jellemzően váratlan fordulatokat;

 

  • az olyan kommunikációs helyzetekkel sem számolunk, amelyek előre nem vártak, azonnali reakciót igényelnek és visszavonhatatlan következményekkel járnak;

 

  • üzleti viszonylatban az év elején még nem feltétlen láthatjuk teljes egészében a piac alakulását és befolyásoló tényezőit sem;

 

  • hasonló a helyzet a rendkívül gyorsan változó/fejlődő technológiával (ami olykor segít, de van olyan is, hogy nem);

 

  • nem biztos, hogy számolunk a tanulás kevésbé klasszikus módjának lehetőségeivel, pl. e-learning;

 

  • magánéleti tényező, jelentős befolyással: gyermekeink iskolán kívüli foglalkozásainak bővülései szintén okozhatnak meglepetéseket – mert mindig jön valami újabb dolog;

 

  • ritkán vesszük számításba azt az óriási nyomást, ami a külső körülményeknek köszönhetően a figyelmünk összpontosítására hárul;

 

  • a virtuális világ üzleti életre és a személyes célokra egyaránt érvényesülő hatásait sem feltétlen tervezzük be.

 

A listát valószínűleg még lehetne bővíteni de talán így szemlélteti, hogy egyáltalán nincs könnyű dolgunk, már ami fókuszálást illeti.

 

Hogyan lehet ezekkel megbirkózni?

 

Hogyan haladhatok úgy céljaim felé a karrierem, a céges bevételeim, vagy más vonatkozásában, úgy hogy ezekkel kvázi szembe fordulok - de legalábbis nem engedem, hogy „megtörjenek”? Mit tehetek azért, hogy az általam kitűzött célok irányába folytassam az utam ... „ha törik, ha szakad”?


1. Építsünk fel egy rendszert, ami támogat

 

Láthatunk bőven olyan embereket, akiknek azért nem sikerült elérni a céljaikat, mert a szűk család és/vagy a barátok gyakorlatilag ellehetetlenítették azt. Akad rá bőven üzleti példa is.

Amit tehetünk, hogy olyan emberekkel vesszük magunkat körbe, akik őszinte visszajelzést adnak, amikor kérünk, és akiket be tudunk vonni az „utazásunkba”. Mindez magával vonja az őszinte beszélgetéseket, a sebezhetőség felvállalását és a saját magunkkal szembeni igazmondást is. Ezek az emberek tudják az állandóságot biztosítani... még a viharban is.

Azonban ha ők nincsenek meggyőződve a célunkat illetően, nincs hitük, akkor csak rásegítenek a viharok széllökéseire! (A rendszeralkotás egyéb részleteire egy másik cikkben még kitérünk!)

 

2. Fontos megérteni, hogy a viselkedés meghatározóbb, mint a győzelem

 

Ha teljes mértékben elköteleződünk egy következetesen „végrehajtott” viselkedés mellett, akkor sikerrel tudunk járni. A jószándékkal párosuló győzelem és még a veszteség is sokkal jobb, mint a manipulációval és/vagy csalással elért folyamatos győzelem, ami végül majd – idővel - utolér bennünket is.

Egy operációs-, vagy más rendszert lehet, hogy nem tudunk megszilárdítani egyedül, de a viselkedésünk felett győzedelmeskedhetünk. A tudatalatti kompetenciáink részévé válhat, olyan automatikus szokássá, aminek köszönhetően a változó körülmények között is helyt tudunk állni.

 

3. Törekedjünk a kiválóságra és ne a tökéletességre

 

A tökéletességre való törekvés hiábavaló, és még a sikert is lehetetlenné teszi, mert soha nem érhető el. Mert mindig lesznek váratlan, előre nem látható körülmények, amelyek az útjába állnak. Nincs olyan utazás, olyan vacsora, vagy kapcsolat, amelyért egyébként sokat tettünk, ami 100 %-ban, minden szempontból, minden egyes körülményét, részletét figyelembe véve tökéletes volt, vagy lesz.

 

Mégis halogatunk, késleltetünk, elhalasztunk vagy ígérgetünk olyan eszmékért, amelyek soha nem valósulnak meg. Amikor megelégszünk a kiválósággal, akkor naponta tudunk fejlődni és naponta tudunk cselekedni, mindezt elszántan és vidáman. Innentől kezdve pedig az események felgyorsulnak, mert elfogadtunk és elindultunk egy -elég- jó úton és nem várunk egy illuzórikus, tökéletes variációra.

 

4. Tanuljuk meg, mikor kell hajtani és mikor megtartani

 

Van ideje a sok erőfeszítésnek, amikor nem számít, hogy mennyire éri meg és mennyire vágyott adott dolog, és van, amikor a meglévő rendszer szinten tartása a cél. Szerencsejátékosok hiszik azt, hogy megfordíthatják a szerencsét, ha folytatják a játékot amikor nyerésre állnak, és nem tudják, mikor kell megállni.

Túl sok embert láthatunk elviselni rossz főnököket, romboló kapcsolatokat, engedetlen gyerekeket, óriási terheket jelentő kötelezettségeket, és egyéb, főleg a depresszió szempontjából „szükséges rosszakat”.  Vannak idők, amikor nem tudunk változtatni dolgokon és maguktól nem is lesznek jobbak. Vannak olyan idők is, amikor nekünk kell egy éles jobb kanyarral letérni az addigi útról, hogy elkerülhessük a kínos, néha pedig meglehetősen baljós végkifejletű helyzeteket.

Honnan ismerhető fel, hanem egyértelmű? Amire van ráhatásom, amit tudok befolyásolni, amiben tudok segítséget kérni... akkor kell hajtani!

 

<><><><><><><><><><>

 

Ne felejtsük, a cél az állandóság!

A fenti négy pont használatával kialakíthatunk és fenntarthatunk egy egyensúlyt, lehetővé tehetjük, hogy a személyiségünk és az abból adódó egyéniségünk kiemelkedő legyen. Mindez átkísérhet bennünket a viharos időszakokon és segíthet folytatni az „utazást”, lehetővé téve, hogy tökéletlenségünk legjobbját nyújtsuk, bármi történjék is.

(Forrás: Marshall Goldsmith)

 

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!