Hogyan tudják a főnökök támogatni vagy megakasztani a vezetésfejlesztési törekvéseket?

 

 ... és milyen hatással van ez szervezeti, és egyéni szinten?

 

A CCL (Center of Creative Leadership) két tanulmánya is ugyanarra a megállapításra jutott a vezetésfejlesztési programok hatékonyságával kapcsolatban.

Ez azt mutatja, hogy a vezetők fejlesztésére felülről jövő támogatás jelentős hatással bír az eredmények vonatkozásában. Az önismeret, a vezetői képességek és a vezetői hatékonyság, mind-mind kiemelkedően javulhat a felsővezetők bevonásával és támogatásával. Mindez azt is eredményezheti, hogy az érintett vezetők még nagyobb hatást gyakorolnak az általuk vezetett csapatokra.

 

A kutatás szerint, azok a vezetők, akik támogató főnökről számoltak be, sokkal kedvezőbb értékelést kaptak a szervezeti hatékonyság, a menedzsment képességek és a munkavállalói felhatalmazás vonatkozásában.

 

Azok a szervezetek, akik az embereik fejlesztésébe invesztálnak, függetlenül attól, hogy azok belépő szintűek, középvezetők vagy felsővezetők, az üzenet egyértelmű:

 

A fejlesztési programokon résztvevők elköteleződése nem elegendő. A felső vezetők elköteleződésével viszont tartósan fennmaradó, és egyértelmű fejlődések érhetők el, amelyek mind az egyén, mind a szervezet számára előnyösek lehetnek.

 

Annak meghatározására, hogy a főnökök milyen hatást gyakorolnak a vezetésfejlesztésre, a CCL két globális értékelési forrásból gyűjtött adatokat:

 

Először is analizált 2461 választ, amelyet a vezetői fejlesztési programjukon résztvevő csoportoknak rendszeresen kiküldtek, 2 hónappal a kurzust követően. Az eredmények túllépnek a kezdeti benyomásokon és megmutatják, hogy a résztvevők miként számolnak be a program munkateljesítményükre gyakorolt hatásáról, miután visszatértek a munkájukhoz.

 

Emellett elemezték 1895 olyan vezető 360 fokos visszajelzésének adatait, akik szintén részt vettek a vezető fejlesztési programjukon. Ezeket az adatokat a program befejezését követő 3 hónapon belül gyűjtötték össze. Végeredményként pedig arról kaptak egy képet, hogy mekkora szervezeti hatások voltak tapasztalhatók a felsővezető szempontjából a továbbképzést követően - a vezetői viselkedés változásának eredményeképpen.

 

A HATÁS

 

A nagyobb felsővezetői támogatás, jobb egyéni eredményekhez vezetett.

 

A kérdőív a vezetésfejlesztés négy kulcsfontosságú eredményét vizsgálta:

 

ÖNISMERET - a vezetőnek mennyire pontos képe van a saját erősségei és gyengeségei vonatkozásában, valamint arról, hogyan hat másokra.

 

VEZETÉSI KÉPESSÉGEK – annak a mértékét mutatja, ahogy az egyes vezetők hisznek abban, hogy képesek és készen is állnak a szerepük betöltésére.

 

VEZETŐI HATÉKONYSÁG – a fejlesztési programban tanult új ismeretek és készségek alkalmazását mutatja.

 

ELKÖTELEZŐDÉS – mekkora szenvedéllyel és elhivatottsággal bír az adottvezető a munkája és a szervezet vonatkozásában.

 

Általánosságban a résztvevők arról számoltak be, hogy a vezetői fejlesztési tapasztalat kiemelkedő hatással volt mind a négy tényezőre. Amikor azonban közelebbről megnézték az adatokat, a négy fejlesztési eredmény vonatkozásában szignifikáns különbségekre bukkantak azok között a résztvevők között, akiknél magas volt a felsővezetői támogatás, és azok között, akiknél alacsony.

 

Boss-Support-Image.jpg

 

A felmérés tehát azt mutatta, hogy még az átlagos felsővezetői támogatás is javíthat a vezetésfejlesztés eredményein. Azoknak javított a legkevésbé, akiknél nem volt támogatás és azoknál a legtöbbet, akiknél volt és nagymértékben.

 

A nagyobb felsővezetői támogatás, jobb szervezeti eredményekhez is vezet.

 

Miközben a kérdőíves felmérés az egyéni teljesítményekre fókuszált, a 360 fokos visszajelzés adatai betekintést nyújtottak arra vonatkozóan, hogy a vezetésfejlesztés milyen hatást gyakorolhat a szervezeti szinten. Kiderült belőle, hogy mások mit gondolnak azoknak a területeknek a változásáról, amelyért az adott vezető a felelős.

 

A vezetői képességek, a szervezeti hatékonyság és a felhatalmazás állt a fókuszban. A visszajelzés adatai azt mutatták, hogy a legtöbb vezetésfejlesztési programban résztvevőt a a saját vezetőik magasabb pontszámmal értékelték, a részvételből adódó szervezeti hatások miatt.

 

  • 79 %-uk fokozottan vagy jelentősen növelte a szervezeti hatékonyságot
  • 64 %-uk fokozottan vagy jelentősen növelte a munkavállalói felhatalmazást
  • 75 %-uk fokozottan vagy jelentősen javította a vezetői képességeit

 

Bár a fejlesztési program átlagos hatása magas volt, azok a vezetők, akik a legnagyobb változást tudhatták magukénak a kulcsfontosságú vezetői paraméterekben, nagyobb kaptak valószínűséggel erős felsővezetői támogatást. Azoknál, akiknél nem volt kimutatható a változás a továbbképzés után, nagyobb valószínűséggel hiányzott ez a támogatás. Pl. volt egy 16 %-os eltérés a felsővezetői támogatásban azok között a vezetők között, akik jelentősen növelték a szervezeti hatékonyságot és azok között, akik nem növelték. Voltak hasonló eltérések, 8 % és 13 %, a felhatalmazás és a menedzsment képességek tekintetében is.

 

Egyértelmű tehát, hogy a felsővezetői támogatás kulcsfontosságú a képzéseken megszerzett tudás munkahelyre való sikeres átvezetésében, a gyakorlatba való beültetésben.

 

A teljes anyag és további információ arról, hogyan lehet javítani a felsővezetői támogatást a vezetőfejlesztés hatásának megerősítésére, a linkre kattintva letölthető>>>

 

(Forrás: Center of Creative Leadership)

 

VEZESS, ÉS VISEKEDJ TUDATOSAN!