II. Hiedelem: ”Nekem Sikerülhet”

 

Amikor valaki sikeres, kevésbé érzi szükségét a változtatásnak, hiszen eddig láthatóan jól működtek a dolgok. Vannak eredmények. Hisz benne, hogy pozitív hatással tud lenni a világra, és hogy a számára kívánatos dolgok továbbra is megtörténnek majd ...

 

 2sikerülhet.jpg

Azonban ez nem egészen úgy működik, mint egy bűvészmutatvány, ahol a mentalista mozgatja a tárgyakat az elméjével! Talán csak egy kicsit közelít hozzá.

 

A sikeres emberek fő gondolati motívuma, hogy pusztán a személyiségüknek, a tehetségüknek és az agyi kapacitásaiknak köszönhetően irányíthatnak különböző helyzeteket.

 

Ezzel magyarázható saját magunk hatásossága – amikor valamiről azt gondoljuk, hogy hatással vagyunk rá -, és egyben ez lehet az egyéni sikerek központi hiedelme is.

 

Az emberek, akik hisznek abban, hogy nekik sikerülhet, abban is látják a lehetőségeket, amiben mások csak a veszélyeket. Ők nem félnek a bizonytalanságtól vagy a kétértelmű helyzetektől, sőt inkább meg is ragadják azokat. Több kockázatot vállalnak, aminek aztán nagyobb a megtérülése. Az adott alternatívák közül pedig, ők leginkább magukra fogadnak.

 

A sikeres emberek úgy vélik, hogy minden, ami megtörténik az életben kontrollálható, méghozzá olyan szabályozható tényezőknek köszönhetően, mint pl. az előkészület, a hozzáállás, a befektetett munka, stb. Másképp kifejezve, nem érzik magukat a „sors áldozatainak”. A sikerüket saját motivációjuk és a képességük függvényében látják – nem szerencsének, vagy a sors véletlen kegyének tudják be. Még akkor is hisznek ebben, ha a szerencsének azért döntő szerepe van a sikerben.

 

Ez az a hit, ami működésbe lép, amikor valaki pl. egy kisebb vagyont örököl és azt gondolja, hogy azt a bizonyos „státuszt” önállóan érte el. A sikeres emberek azt gondolják, hogy ok-okozati kapcsolat van az általuk véghez vitt dolgok és az azt követő eredmények között – még akkor is, ha valójában nincs kapcsolat.

 

Ez a hiedelem elég félrevezető, ugyanakkor meglehetősen felhatalmazó!

 

Azonban ez a hit minden bizonnyal még mindig jobb, mint néhány olyan alternatíva, amikor pl. valaki rengeteg lottószelvényt vásárol ... Lássuk be, ott azért nagyobb esélye van a kevésbé kiugró sikernek. Ezért aztán az állami lottó gyakorlatilag a szegényekre kivetett „regresszív adó”.

 

Ha hiszünk abban, hogy a siker a szerencse egyik „velejárója”, akkor valószínűleg megvesszük a lottószelvényt. (Viszonylag ritkán láthatunk milliárdosokat lottószelvényt töltögetni, ugye?) Tovább ront a helyzeten, amikor komoly szerencsejátékosok gyakran azonnal el is szórják a pénzüket, ha nyernek a lottón, vagy a kaszinóban. Miért? Ugyanaz a téves meggyőződés vezeti őket, amit a szelvény vásárlás csak megerősít, ha éppen nyernek.

 

Sikeres emberek ezt a „lottó mentalitást” követik egy rendíthetetlen, önmagukba vetett hit következtében, ami egy újabb akadályt jelent a viselkedés megváltoztatásában. Amikor azt gondoljuk, hogy a jó szerencsénk közvetlenül és ok-okozati összefüggésben van a viselkedésünkkel, akkor könnyen levonhatjuk azt a téves következtetést, hogy „Sikeres vagyok. Így viselkedem. Azért vagyok sikeres mert így viselkedem.”  

Ezért különösen nehéz elérni, hogy egy sikeres vezető felismerje, hogy a siker bizonyos viselkedése ellenére történik.

 

A következő tévhit, ami megnehezítheti a változást a: „Sikeres leszek”.

 

Folytatjuk ...

 

(Forrás: Marshall Goldsmith)

 

VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!

 

Kapcsolódó cikkek:

 

A siker téveszméje

 

I. Hiedelem: "Nekem Sikerült"