Mit tehetsz ha utál a főnököd?

 

Olvastam egy cikket az Indexen azokról az árulkodó jelekről, amikből rájöhetsz, hogy nem tartozol a főnök "lieblingjei" közé. A 20 jelet a Business Inside gyűjtötte össze, én pedig most arra vállalkozom, hogy mit kezdj velük, ha megtapasztalod valamelyiket.

 

boss.jpg

 

Életünk meghatározó részét töltjük a munkahelyen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen érzésekkel távozunk a munkaidő végén vagy, hogy milyen érzésekkel érkezünk reggelente. Remélem egyetértünk abban, hogy egy vezető profizmusa nem az érzelmek leplezésénél kezdődik! Mekkora tisztelet övezheti azt a vezetőt, aki nyílt kommunikáció helyett az alábbi jelzéseket küldi a számára nem tetsző személyek felé? Vagy egy kicsit jobban belegondolva: valamilyen teljesítményt vagy a szimpátiája hiányát nem tudja kezelni és ezért fordul ilyen eszközökhöz? Egyik sem előnyös.

 

No de nézzük a jeleket és azt, ahogyan kezelheted őket, anélkül, hogy sértődötten ill. meghunyászkodva a sarokba vonulnál vagy kihúzott karddal belemennél egy kilátástalan kimenetelű küzdelembe:


"1. Ezt súgja az ösztöne

Ha úgy érzi, hogy a felettese nem kedveli, vagy másként bánik önnel mint a többiekkel, akkor valószínűleg nem csalnak az ösztönei és ideje egyéb jelek után kutatni."

 

Nagyszerű dolog, hogy meghallod azt a bizonyos belső hangot! Azonban önmagában még nem ad egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Téged utálnak. Tényleg csak annyit lehet hozzátenni, hogy keress egyéb jeleket, amik vagy megerősítik vagy elcsitítják a kételyeidet.

 

"2. Kirekesztően viselkedik

Ha nem kéri ki a véleményét olyan ügyekben és témákban, amik önhöz tartoznak, amiknek ön a szakértője, akkor nem is kíváncsi rá, és nem értékeli túl sokra."

 

1-2 alkalom még nem jelenti a világ végét, ám arra mindenképpen felhívja a figyelmet, hogy valamiért kihagytak. Van rá különösebb ok? Ha a továbbiakban is előfordul, lépj oda és kérdezz rá: Többedszerre tapasztalom, hogy kimaradok olyan témák megvitatásából, amelyekért én vagyok a felelős / hozzám tartoznak / amelyekhez szakértőnek lettem felkérve. Meglehetősen furcsán érint / kifejezetten zavar / nem szeretnék találgatni, ezért megkérdezem, hogy van e valamilyen különösebb oka?

 


"3. Nem néz önre

Ha ki nem állhatja, vagy éppen mérges is önre a főnöke, akkor valószínűleg nem néz majd a szemébe, megpróbálja kerülni a szemkontaktust, nehogy észrevegye az ellenséges érzelmeit."

 

Sajnos még a vezetők körében is előfordul, hogy némelyikük úgy általában kerüli a szemkontaktust. Az is kimutatható, hogy ha valaki iránt feszültség van bennünk, akkor kerüljük a pillantásunkkal,mert attól csak fokozódik ez a kellemetlen érzés. Ha úgy érzed, van oka és sajnálod / van oka de nem bánod, mert nem a Te hibád vagy éppen nincs semmi alapja a haragnak és ez Téged zavar,lépj oda: Tudom, hogy az a múltkori eset nem zárult pozitívan... és nagyon sajnálom. A jövőbeli együttműködés miatt szeretném, ha ezt megbeszélnénk / bár én minden tőlem telhetőt megtettem. Mivel úgy érzem, hogy ez még mindig itt van köztünk a levegőben, szeretném megbeszélni, hogy ne ez határozza meg a jövőbeli közös munkát. Úgy érzem nem szolgáltattam rá okot de mégis egyfajta feszültséget érzek Ön felöl .Én így kevésbé tudok proaktív lenni az együttműködésben ezért kérem, hogy beszéljük meg.

 

"4. Nem mosolyog önre

Mindenkinek hullámzik a hangulata, van, hogy egyszerűen bal lábbal kel fel az ember, de ha egyszer sem hajlandó elmosolyodni az ön jelenlétében, esetleg le is fagy a mosoly az arcáról, ha ön a szobába lép, az több mint árulkodó."

 

Igen, célszerű "utánajárni", hogy csupán a bal lábas verzió van e érvényben vagy pedig ennél többről van szó. Szokott egyáltalán mosolyogni a beosztottakra vagy a vezető társaira? Van egy ilyen "szokása", hogy a mosolyt nála ki kell érdemelni? Az is megfontolandó, hogy mennyire fér bele a céges kultúrába a mosolygás, mert hidd el, nem mindenhol. Amennyiben ez tényleg Neked szól és nem tudod az okát, akkor: Az a tapasztalásom, hogy a jelenlétem együttjár a hangulat lefagyásával...., érzékelek egyfajta távolságtartást az irányomban. Nem értem mi okozza ezt de szeretném megbeszélni mert így nehéz együttműködnöm a mindennapokban.

 

vasálarcos.jpg

 

"5. Kerüli

Ha inkább lépcsőzik ahelyett, hogy egy liftbe szállna önnel, vagy úgy intézi a dolgait, hogy minél kevesebbet találkozzanak, az egyike az intő jeleknek. Bár ez elég nagy energiabefektetést jelent, és valószínűleg kevés főnök alkalmazza ezt a módszert."

 

Tényleg nehéz elképzelni, hogy egy vezető eljut idáig. Ha meggyőződtél róla, hogy mégis, akkor: Az utóbbi időben úgy vettem észre, hogy kerüli a velem való találkozást. Ez meglehetősen nehézkessé teszi számomra a munka elvégzését, mert vannak olyan fázisok, ahol elengedhetetlen az Önnel való egyeztetés / Számomra fontosak a visszajelzések a munkámat illetően és ez így meglehetősen elbizonytalanít.

 

"6. Ignorálja

Ha kimarad a reggeli és az esti/délutáni köszönés, az sem sok jót jelent, felettese valószínűleg így jelzi, hogy ön nem a szíve csücske."

 

Ez is az a szint, amit nehezen tudok elképzelni egy vezető vonatkozásában, hiszen mennyire alkalmas akkor arra a pozícióra! Ám, ha mégis, odaállnék: Szeretném tudni, mi az oka annak, hogy nem fogadja a köszönésemet. Próbáltam rájönni az okára, mivel korábban nem ezt tapasztaltam, de nem sikerült. Tudna nekem ebben segíteni?

 

letapos.jpg

 

"7. Mikromenedzsel

Bár sok főnök azért felügyeli szorosan alkalmazottai munkáját, mert magában sem bízik eléggé, ez annak is a jele lehet, hogy nem néz ki sokat önből, és néha igazi pszichoterrornak is tűnhet a túlzott kontroll."

 

Lehet bizalmi kérdés, lehet egy olyan hozzáállás, hogy "minden csak akkor jó, ha ő is benne van", bizonygathatja ezáltal a saját fontosságát is. Valóban demotiváló, főleg ha Te nagyobb önállóságra vágysz. Mondd el, hogy: Számomra is nagyon fontos a munka minőségi elvégzése és a határidő betartása. Azzal, hogy a legkisebb lépéseket is csak az Ön ellenőrzésével végezhetem, nagy mértékben lelassítja a haladásomat, ráadásul lassan elbizonytalanít abban is, hogy egyedül meg tudom csinálni. Szeretnék ennél nagyobb önállóságot és bizalmat kapni. Hogyan tudnánk ebben közös nevezőre jutni?

 

"8. Egyszavas válaszokat ad

Ha általában igennel vagy nemmel válaszol akkor is, ha ennél kicsit kifejtősebb válaszra volna szükség, sőt még az emailjeben sincs üdvözlés és/vagy köszönés, az is elég gyanús."

 

Ismét felmerül, hogy ez általános jelenség vagy kifejezetten Neked szól. Lehet kommunikációs hiányosság? Tehetsz érte, hogy megkapd a számodra szükséges információt, de azért stílus tanácsadást ne vállalj a főnököddel szemben: Jelenleg meglehetősen kevés adatot kapok, a munkám elvégzéséhez. Ahhoz, hogy azt megfelelően ellássam, részletesebb infomációkra van szükségem. Kérem, mondja meg mikor lenne Önnek is alkalmas, hogy ezeket átbeszéljük?

 

"9. Árulkodó a testbeszéd is

Ha forgatja a szemét, összefonja a karjait vagy nem néz fel a monitorából, amikor odamegy hozzá, akkor jobb ha átértékeli a kapcsolatukat."

 

Az a bizonyos Testbeszéd tényleg nagyon fontos, de nem mindenható. Az átértékelés előtt vizsgáld meg, hogy ez mennyire általános vagy "rossz szokás"! Tényleg Neked szól - mondjuk ez sem vezetői szint - és zavar? Akkor jelezd: Nagyon leminősítőnek érzem, amikor azt látom, hogy..... Szeretném ha megbeszélnénk, amennyiben valamilyen problémája/gondja van velem kapcsolatban.


"10. Sosem ért egyet magával

Ha minden ötletét megtorpedózza, vagy nem ért egyet semmivel, amit mond, miközben másokkal soha nem viselkedik így, akkor az a tippünk, hogy titkon nem rajong önért."

 

Tényleg sosem? Vagy csak időnként? Csak Veled? Ha igen: Azt vettem észre, hogy bármilyen ötlettel állok elő, gyakorlatilag már az elején különféle kifogásokat emel ellenük, anélkül, hogy végigmondhatnám az egészet.  Egyrészt megalázónak/ zavarónak/demotiválónak érzem, másrészt pedig elbizonytalanít a jövőt illetően. Ön hogy látja?

 

hiba.jpg

 

"11. Csak a munkáról hajlandó beszélni

Ha főnöke a munkatársaival szívesen beszél a családjukról, hobbijaikról és hasonló témákról, önnel viszont csak akkor áll szóba, ha valami munkával kapcsolatos dolgot szeretne mondani, akkor semmilyen szinten nem érdekli, hogy mi van önnel."

 

Mi a te részed ebben a folyamatban? Volt valami előzménye? Mondhatod azt, hogy: Próbálok rájönni, hogy mi az oka a különbségnek amit aközött érzékelek, ahogy a kollégáimmal beszélget, akár a magánéleti dolgaikról és ahogy velem. Ugyanis azt tapasztalom, hogy mi ketten, kizárólag a munkával kapcsolatos dolgokban kommunikálunk. Önmagában nem lenne zavaró de látva a többiekhez való viszonyulását, elgondolkodtat. Ön mit lát emögött?

 

"12. Kerüli a személyes kontaktust

Az egy dolog, hogy a kommunikáció csak a munkára korlátozódik, de ha (szinte) soha nem megy oda önhöz, hanem inkább emailben vagy cseten tartja önnel a kapcsolatot, az szintén azt jelentheti, hogy nem igazán kedveli."

 

Ilyen főnök is van, remélhetőleg egyre kevesebb. Amennyiben Neked tényleg hiányzik a személyes kontaktus, vállald be ezt az igényedet: Azt gondolom, hogy általában elegendő az emailen és chat-en való kommunikáció de számomra megnyugtatóbb és fontos lenne, hogy időnként személyesen is kapcsolatba lépjünk. Hogyan lenne ez megoldható az Ön számára is megfelelő módon?

 

"13. Zárva van az ajtaja

Ha a főnöke irodája szinte soha sincs nyitva, akkor valószínűleg nem akarja, hogy bemenjenek hozzá. Persze lehet, hogy ez nem magának, hanem másnak vagy az egész kollektívának szól."

 

Fontosabbnak tartom,hogy nyitva IS legyen vagy méginkább azt, hogy legyen olyan  időtartam, amikor köztudottan be lehet menni. Az is lehet, hgy ezt csak ő nem vette észre? Hogyan fejezheted ki, az ezirányú igényedet: A munkám során többször felmerülnek olyan kérdések, amelyekkel nehezen lehet megvárni a heti értekezleteket. Az ajtaja jellemzően csukva van és azt is tudom, hogy maximálisan be van osztva az ideje. Szeretnék egy olyan megoldást találni amivel Önt sem zavarnám de én is hatékonyabban tudnék haladni a munkámmal azáltal, hogy kérdezhetek, ha elakadok. Ön mit tartana elfogadhatónak?

 

"14. Mindig ön kapja a piti, de melós feladatokat

Ha olyan szolgamunkával bízza meg, ami nem elég komoly az ön képességeihez és képzettségéhez mérten, akkor nem értékeli kellően az önben rejlő lehetőségeket. Vagy egyszerűen csak ki akarja csinálni."

 

Vagy csak nem tudja, hogy többre vágysz? Jelezd felé, hogy tisztán láss: Úgy érzem a kvalitásaimnak köszönhetően magasabb minőségű munkák elvégzését is tudnám vállalni. Kissé demotiválónak érzem, hogy komolyabb munkákat nem bíznak rám. Ennél többre vágyom és szeretném, ha ezt figyelembe vennék.

 

"15. Nincs visszajelzés

Visszajelzés nélkül nehéz fejlődni vagy hatékonynak és motiváltnak maradni. Ha főnöke sem pozitív, sem negatív visszajelzést nem ad, akkor nem igazán érdekli a jövője. Pont."

 

Itt az ideje, hogy akkor Te jelezd ezt vissza: Szeretnék fejlődni a munkámat illetően. Nagyon hatékonynak és motiválónak tartanám, ha kapnék visszajelzést azzal kapcsolatban,hogy mennyire elégedettek velem és miben kellene fejlődnöm a jövőre nézve.

 

"16. Megalázza

Az építő jellegű kritika fontos, de ha rendszeresen nagy tömegek előtt, mondjuk értekezleteken kifogásolja a munkáját, ötleteit, felvetéseit, az nagy tiszteletlenség, és nem kell mondanunk, hogy ez mit jelez, ugye?"

 

Állj ki magadért: A konstruktív visszajelzés helyett folyamatosan kigúnyolva érzem magam, az ötleteim és munkám révén egyaránt. Természetesen nyitott vagyok a kritikára, a változásra, de ilyen légkörben és hozzállással nehezen tudok boldogulni.  Miről szól ez valójában?

 

"17. Sosem barátságos

A poénoskodás, ha beveszik az irodai őrültködésekbe, azt jelzi, hogy ön is a csapat tagja. Ha kihagyják az ilyen bulikból, akkor viszont nem szeretik túlságosan."

 

Bírod is a poénkodást vagy csak szereted? Nem mindegy. Ez mindig is így volt, vagy csak idővel vált jellemzővé? Mondjuk ebben hol lehet a főnök szerepe? Tedd ki az asztalra a megélésedet: Úgy érzem kimaradok a közös poénokból és nem igazán értem az okát. Mi folyik itt?

 

what can i do.jpg

 

"18. Ellopja az ötleteit

Vannak főnökök, akik sportot űznek abból, hogy az alkalmazottak ötleteit sajátjukként adják el, és említést sem tesznek a forrásról. Ha soha, semmilyen körülmények között nem ismeri el az ön erőfeszítéseit, az elég árulkodó."

 

Nálam ez nem feltétlen az utálat kategória. Ám ha mégis megtörténik: Ez már az X. alkalom, hogy az általam elmondott javaslatokat Önnek tulajdonítják. Eléggé feldühít és igazságtalannak érzem. Ráadásul visszajelzés formájában sem kapok elismerést. Szeretném, ha ez megváltozna.

 

"19. Másnak adja a munkáját

Könnyen kinyírja a lelkesedést, ha egy különösen fontos munkát, amivel önt bízták meg, hirtelen másnak adnak. Ha pedig ez nemcsak egyszer történt meg, hanem rendszeresen előfordul, ez nem sok jót jelent."

 

Állj bele: Rendszeresen előfordul, hogy az általam elkezdett munkát egy idő múlva más valakinek adja át. Ezek általában hirtelen történnek és nem igazán értem az okát sem. Ez engem azon túl, hogy bosszant, meglehetősen elbizonytalanít a jövőmet illetően. Mi az oka, hogy ez történik?

 

"20. Türelmetlen

Ha szemmel láthatóan nem érdekli, amit mond, és/vagy gyorsabban elveszíti az érdeklődését az ön közölnivalói iránt mint a többieknél, akkor valószínűleg nem kedveli önt."

 

Ezt aztán tényleg nehéz eldönteni, hogy mennyire Neked szól vagy mennyire egy negatív tulajdoonság valójában. Ezért aztán ha többször előfordul, kérdezz rá: Valamiért azt tapasztalom, hogy a megnyilvánulásaim különösebben nem keltik fel az érdeklődését. Ez konkrétan nekem szól vagy valami más van mögötte?

 

******************************

 

Közös konklúzió, hogy változást akkor érhetsz el, ha beleállsz a külünböző helyzetekbe és "bevállalod" az érzéseidet, a gondolataidat. Mindezt sértődés és sárdobálás nélkül.

Igen, némelyikhez bátorság és elszántság is kell. Hosszútávon azonban kifizetődőbb, mint bizonytalanságban, stresszben tölteni napi 8-10 órát, vagy heti 5 napot. Természetesen használd a saját szavaidat, a saját megoldásaidat, ezek csak mankók...

 

Az is igaz, hogy nem mindegyik vezető van felkészülve egy magáért kiálló beosztottra, tehát kérdés, hogy ő hogyan fogja kezelni a "fellépésedet". De ez már róla szól.

 

******************************

 

Túlságosan idegennek találod az ilyenfajta megfogalmazásokat vagy valamiért nehezen tudod ezeket a dolgokat kimondani? Gyere el a következő tréningre Asszertivitás, vagyis önérvényesítés témában! Időpont: 2015. november 25., további részletek pedig hamarosan!