Mit tehetünk azért, hogy ne féljünk a kudarctól?

 

Mikor érhet bennünket kudarc? Amikor kitűzünk egy vélt, ami jellemzően változáshoz, de legalábbis egy-két dolog megváltoztatásához kötődik. A változásban pedig benne van a kudarc lehetősége is - elkerülhetetlen.

 

 11óra.jpg


Az, hogy kinek-mi a kudarc, az egy nagyon szubjektív dolog, és sok minden befolyásolhatja. Az biztos, hogy alapvetően senki sem szeret kudarcot vallani, ezért aztán jobb, ha már előre tudatosítjuk már magát a változás folyamatát is, hogy amire lehet, felkészülhessünk.


Könnyen előfordulhat, hogy ami elsőre kudarcnak tűnik, ha jobban belenézünk, vagy máshonnan közelítjük meg, akkor már nem is annyira vészes.


Ahhoz, hogy ezt tudatosan és megfelelően tudjuk kezelni, tisztában kell lennünk a változás folyamatával.


Az alábbi 6 szakasz ezen visz keresztül:


0. „Nem érdekel a változás” – Nem gondolkodom rajta


Minden jó úgy, ahogy van. Nincs hiányérzetem, a dolgok működnek, ahogy működnek, a helyemen érzem magam. Vannak ugyan hosszú távú terveim, de most még késztetést sem érzek arra, hogy tegyek értük. Az is lehet, hogy teljes mértékben lefoglalnak a jelenlegi körülmények és emiatt nincs fókuszban.


1. „Szeretnék valami mást” – Gondolkodás a változásról


Már gondolkodom a változásról, már motoszkál bennem valami. Eljött az az idő, hogy az már nem elég, ami van. Több szempontból sem. Az ok sok minden lehet, de az már biztos, hogy keresem a megoldást, mert ami van, az már nem kielégítő. Többre és másra vágyom, az is lehet, hogy így egyszerre. Lassan körvonalazódik, és még tele vagyok bizonytalansággal.


3. „Tudom már, azt szeretném, hogy...” – Elhatározás, tervezés


Megszületett a döntés és az irányvonal is. Tudom már, hogy mit. Tudom már, hogy mikor, és azt is hogyan fogom megcsinálni. Felépül a folyamat a fejemben – nem árt rögzíteni is. A lépések összeállnak. Alapvetően határozott vagyok.


4. „Gyerünk, csináljuk!” - Akció


Eljött a cselekvés ideje. Proaktívan elvégzem a munkát. Követem a célt, a felépített folyamatot és ennek megfelelően cselekszem. Senki sem tud eltántorítani, haladok előre, teszem a dolgom, nap, mint nap. Jó látni, ahogy alakul, formálódik az a valami, ami megszületett a fejemben.


5. „Működtetem” - Fenntartás


Csinálom, folyamatosan működtetem amit elértem, és ez minden egyes megtervezett lépésre igaz. Kitartást igényel, többek között azért is, mert időnként monotonnak tűnik. Talán ettől ez a legnehezebb szakasz. A „puzzle darabok már a helyükre kerültek”, de időnként még elmozdulnak, mert nincs két egyforma nap és én sem vagyok minden nap ugyanolyan állapotban. Megtapasztalhatok egy másfajta a minőségi szintet és ez erőt adhat!


6. „Visszaestem, kudarc?” - Visszacsúszás


Azokon a napokon fordul elő, amikor nem annyira sikerül tartanom a tervet és az ütemet. Kiesek a ritmusból és ott tartok ahol pár nappal ezelőtt. ÉS ami nagyon FONTOS ilyenkor: Nem a legelejére csúszok vissza - hiszen azon már bőven túl vagyok -, de azért mégis újra és újra fel kell venni a fonalat. Észreveszem, hogy minden ilyen alkalommal könnyebb. Ez azért is van így, mert az eddigi tapasztalataim már velem vannak, ezért sem kell a nulláról kezdeni. Ez valójában nem is kudarc, hanem inkább próbatétel, ami ráadásul szintén erőt adhat!


<><><><><><><><><><>


A kevésbé jó hír, hogy ez egy olyan folyamat, ami talán soha nem ér véget, vagy ha igen az nem feltétlen az az állapot, amit bárkinek kívánnék. A változás folyamatos, örök, hiszen nem csak mi, hanem minden változik körülöttünk. Időszakosan vannak leállások, nyugvóállapot, de aztán bekúszik egy gondolat, és kezdődik minden előröl ...


VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!


Rólam


Azokkal a cégtulajdonosokkal, vállalkozókkal, vezetőkkel és vezetői csapatokkal dolgozom, akik a maximumot szeretnék elérni mind a személyes, mind a szakmai lehetőségeikben. A coaching-on, a tréningeken és a tanácsadáson keresztül a vezetők gondolkodásmódot, eszközöket, adott esetben stratégiákat és folyamatokat kapnak ahhoz, hogy túllépjenek a határaikon és kimagaslóan teljesítsenek.


Készen állsz a továbblépésre? Írj ma a gertrud@coach-mediator.hu email címre!


Kapcsolódó cikkek:

 

Honnan tudhatod, hogy ideje változtatni az életeden?

 

Milyen figyelmeztető jele vannak annak, hogy egy bukásra álló kapcsolatban vagy?


7 jó ok, amiért az emberek kevésbé kedvelnek

 

Könyvespolc: