Új Vezetők 21 Lépése

 

Rengeteg lista szól arról, hogy a vezetőknek mit nem kellene csinálniuk. Az alábbi pozitív megközelítés arról szól, hogy mit kellene tenni, amikor valaki vezetői szerepbe kerül.

 

 

21.jpg


Talán még a legelején könnyebb azokra a dolgokra fókuszálni, amiket nem kellene csinálni, mint pl. elérhetetlennek lenni, favorizálni bizonyos embereket, és mondjuk a félelemre építeni az autoritásunkat. Ezek a dolgok valóban fontosak, ám ha csak arra koncentrálunk amit „nem kellene” tenni, akkor elég nehéz idők elébe nézünk, a haladás vonatkozásában.


Az alábbi 21 lépés abban segíthet, hogy olyan vezetővé váljunk, akire büszkék lehetünk, és akit az emberek megtisztelnek azzal, hogy követik:


1. Figyeljünk az elvárásokra – Új vezetőként nem kell természetesnek venni sem a titulust, sem a szerepet. Azért mert vezetők lettünk, nem azt jelenti, hogy nekünk kell mindent kitalálni.


2. Növeljük a kompetenciáinkat és fejlesszük a készségeinket - Új vezetőként nagyon fontos a mindennapos tanulás. Ha csak annyit teszünk, ami éppen elegendő, akkor eljöhet az a nap, amikor az már nem lesz elég jó.


3. Tanuljunk hallgatni - Esélyes, hogy a csapatunkon belül sokan, ha nem mindenki többet tud nálunk, az adott cég üzleti aspektusairól. Vezetőként tiszteljük mások tapasztalatait.


4. Legyünk alázatosak - Új vezetőként az alázatosság az a készség, amit meg KELL tanulni és gyakorolni KELL újra és újra.


5. Legyünk a hiányzó láncszem - Új vezetőként ismerjük fel, hogy bár a csapatunk nagyon ügyes lehet, annak is oka van, hogy ebbe a szerepbe kerültünk oda. Egy olyan perspektívát hozhatunk, ami talán hiányzott onnan. Tudjuk meg, mi az, és győződjünk meg arról, hogy ezt ők is tudják.


6. Mindenkiről megfelelően beszéljünk - Új vezetőként ne kritizáljuk a csapatnak a felső vezetést és fordítva sem. Egyik oldalon sem nyerhetünk vele pontokat.


7. Védelem és pajzs - Új vezetőként védjük meg az embereinket a felülről vagy kívülről jövő felesleges maceráktól és bármilyenfelesleges drámától.


8. Alapozzuk meg a bizalmat – Új vezetőként tegyünk meg mindent azért, hogy az emberek tudjanak bizalmat adni, arra rászolgálni, és hogy ennek közös kialakítása kiemelt fontosságú legyen a csapat számára.


9. Fejlesszük ki a hatodik érzékünket – Új vezetőként hangolódjunk rá arra a képességre, hogy ha bemegyünk egy szobába, akkor érzékeljük az ott lévők hangulatát.


10. Tudjuk, hogy mi a fontos, és mi nem – Új vezetőként hagyjuk figyelmen kívül a triviális kihágásokat és engedjük el őket, kivéve, ha valami nagyobb dologhoz kapcsolódnak. Soha ne hagyjuk figyelmen kívül a súlyos kihágásokat.


11. Legyünk a mediátor, a coach és a mentor egy személyben – Új vezetőként azonnal tegyünk lépéseket a nézeteltérések, viták, viszályok és széthúzások ellen.


12. Beszéljünk nyíltan – Új vezetőként kerüljük a szarkazmust, a tiszteletlenséget és a pletykát. Ne hagyjuk, hogy a pillanat hevében bármi olyat mondjunk, ami rossz fényt vet ránk, mintha kevésbé lennénk őszinték, becsületesek és kedvesek.


13. Törekedjünk olyan munkahely kialakítására, aminek a tisztelet áll a középpontjában – Új vezetőként elvárható, hogy a csapat összes tagjával együtt törekedjünk az egymás felé való tisztelet megadására és annak elnyerésére.


14. Érjük el, hogy a jellem számítson – Új vezetőként tegyük a feddhetetlenséget és a jellemet a vezetésünk alapjává. Ne feledjük, hogy a példamutatás mindig a vezető feladata.


15. Mérjük a tetteinket – Új vezetőként értékeljünk mindent, amit teszünk, mégpedig azért, hogy meg tudjuk határozni, vajon azt a hatást értük-e el, amit akartunk. Ha esetleg nem egyértelmű hogyan, tanuljuk meg használni az adatokat, hogy megérthessük a győzelmeinket és a hibáinkat.


16. Tudjuk, hogy mi a sürgős és mi nem – Új vezetőként tudjuk meghatározni, hogy melyek az igazán sürgős feladatok. Honnan tudhatnák a többiek, ha ezt nem közvetítjük?


17. Legyünk hajlandóak beismerni, ha valamit nem tudunk – Új vezetőként (is)legyünk tudatásban, hogy csak azért, mert vezetők vagyunk, nem kell tudnunk mindenre a választ. Amikor megtörténik, mondjuk ki, érdeklődjünk, nézzünk utána, tanuljunk.


18. Mindenkivel udvariasan bánjunk – Új vezetőként (is) úgy bánjunk az emberekkel, ahogy szeretnénk, hogy velünk is bánjanak.


19. Fókuszáljunk a küldetésre – Új vezetőként bármit is teszünk, az a küldetést szolgálja, függetlenül attól, hogy milyen zavaró-, vagy külső tényezők befolyásolják a képet.


20. Ne toleráljuk az intoleranciát – Új vezetőként SOHA ne viseljük el a bigott, erőszakoskodó, félrevezető, manipuláló, gyanús viselkedéseket.


21. Járjunk elő példával – Új vezetőként ugyanis ez alapján fogják mérni a vezetésünket. Ezért mindig jó példaként tűnjünk fel.


<><><><><><><><><><><>


Mielőtt vezetővé válunk, a siker saját magunk fejlődéséről szól, amikor vezetővé válunk, akkor a siker már a többiek fejlődése lesz.

(Forrás: Lolly Daskal)


VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!


Rólam


Azokkal a cégtulajdonosokkal, vállalkozókkal, vezetőkkel és vezetői csapatokkal dolgozom, akik szeretnék elérni mind a személyes, mind a szakmai lehetőségeikben a maximumot. A coaching-on, a tréningeken és a tanácsadáson keresztül a vezetők gondolkodásmódot, eszközöket, adott esetben stratégiákat és folyamatokat kapnak ahhoz, hogy túllépjenek a határaikon és kimagaslóan teljesítsenek.


Kész a továbblépésre? Írjon ma a gertrud@coach-mediator.hu email címre!


Kapcsolódó cikkek:

 

Miért van szüksége minden vezetőnek egy vezetőre?


Hogyan lehet vezetőként valódi kapcsolatot létesíteni a munkavállalókkal?

 

7 titok, amit az először vezetői pozícióba kerülőknek tudniuk kell

 

Könyvespolc: