Képes vagy szabályozni az indulataidat?

 

Tudni és megérteni a viták közbeni működésünket, nagyon fontos része a konfliktuskezelés- és az együttműködés területén való fejlődésnek. 

 

Az elszabadult indulatok, a nézeteltérések proaktív kezeléséhez többek között olyan képességek is szükségesek, mint pl. az empátia, alázat vagy objektivitás. Ítélkezéssel vagy különböző feltételezgetésekkel, nemhogy előre-, de még ki sem lehet billenteni egy-egy nehéz helyzetet.

 

sakk.jpg 

 

Mennyire tudod tisztelettel kezelni a partneredet, amikor éppen ki vagy borulva? Annyira nem könnyű ezt meghatározni, de még megcsinálni se…

 

A különböző önértékelési eszközök abban segíthetnek, hogy megvizsgáld magadat és tudatos szintre emeld azokat a különböző szempontokat, amik megjelennek akár a személyes, akár a szakmai életedben. Legfőképpen pedig azt, AHOGY megjelennek.

A tudatosság az első lépés ahhoz, hogy egyre magasabb szintre lépj, ami aztán kétségkívül pozitív hatással lehet az életedre, a kapcsolataidra és a munkádra.

 

Az IQ és az EQ után, itt az ideje ránézni a CQ-ra, azaz a konfliktus intelligenciára. Ez az intelligenciamutató utal az önismeretre, vagyis arra a tudásra és képességekre, amelyek által ráhangolódhatsz saját magadra és azokra, akikkel konfliktusban vagy és egyúttal meg is követeli a belátást és az együttérzést mind a magad, mind a másik személy irányába.

 

Igaz az a feltételezés, hogy sok-sok tényező befolyásolja a konfliktus intelligencia fejlődését és valóban koncentrált erőfeszítés szükséges az ezen a területen való teljesítmény fokozásáért. Az eredmény, vagyis a békés környezet lehetősége azonban megér ennyi erőfeszítést, a hosszabb távú hatásairól pedig akkor még nem is beszéltünk…

 

Töltsd le a kérdőívet és megtudod, hogy hányadán állsz ezen a téren!