Sikeres Vezetők 21 Leggyakoribb Hibája

 

Az eddig elért sikerekből nem feltétlen következik, hogy valamit másképp kellene csinálni vagy másképp kellene viselkedni, ám ha megkérdeznénk a velünk együtt dolgozó kollégákat, érhetnek meglepetések.

 

Mi lehet a sikereid gátja- (1).png

 


No persze, a legtöbb vezető elsősorban arra fókuszál, hogy mit és hogyan csináljon, és kevésbé arra, hogy mit ne, vagyis mi az, amit másképp kellene csinálni, vagy amiről viszonylag gyorsan le kellene szokni.


A legtöbben túl vannak egy csomó továbbképzésen, különböző tréningeken, és szakmailag ki is hozzák magukból a maximumot.


Ám vannak olyan vissza-visszatérő helyzetek, amik azt mutatják, hogy  a hatás, amit a környezetükre gyakorolnak, nem feltétlen pozitív, de legalábbis nem annyira hatékony. 


Minden adott sikerhez, a továbbiakhoz is: rátermettség, magabiztosság, lelkesedés, döntési szabadság, stb.


Az eddig elértek alapján így akár borítékolni lehetne a további pozitív fejleményeket. Az sem áll távol a valóságtól, ha azt gondolják: „Azt, ahol most vagyok, amit elértem, azt az eddigi viselkedésemmel tettem, tehát mindez ennek is köszönhető.”


Egy vezető életében fontosak az eredmények, jobbik esetben ehhez párosul a pozitív, előremutató légkör megteremtése, de többnyire kevésbé releváns a saját hibák boncolgatása, pláne beismerése.


A mai világban a rossz döntésekkel egyetemben, a negatív szokásokkal való felhagyást is kevésbé, vagy nem honorálják. Talán a dohányzásról való leszokás az, amiért kaphatnak az érintettek némi elismerést.


Mekkora értéket képvisel a megnyerőbb viselkedés?


Igen, egy munkahelyen nem egymást szeretni jöttünk össze, ám az undok, oktondi, tiszteletet és elismerést nélkülöző magatartás hosszabb távon senkinek sem éri meg. Előbb-utóbb az anyagilag ugyan megbecsült, de sokszor indulattal „lekezelt” kolléga is odébbáll, - jobbik esetben nem egyenesen a konkurenciához.


A mindig kötözködő, másokat végig nem hallgató, bocsánatot sosem kérő főnök szakmailag hiába oké, ha emberileg sokkal távolabb áll ettől, mint sejtené.


Mit lehet tenni? A szép, hogy gyakorlatilag semmit, vagyis inkább úgy fogalmazhatnánk, hogy mit nem kell tenni a továbbiakban?


Tehát mi az a:

 

21 kiemelkedő vezetői hiba, amiről ideje leszokni?

 

Marshall Goldsmith 21 olyan vezetői hibát gyűjtött össze, amelyek a leggyakoribbak és jellemzően megnehezítik az emberek közötti együttműködést. Ez nem a személyiségről szól, nem is az intelligenciáról, nem a szakmai ismeretekről, hanem a kapcsolatteremtő- ÉS fenntartó képességről.


Az alábbi teszt kitöltése egy önértékeléssel kezdődik, majd visszajelzést kérhetünk a megadott viselkedésekre vonatkozóan a számunkra releváns személyektől, munkatársaktól.Talán említést se érdemel, DE utóbbi nélkül kevésbé lesz teljes a kép!


Az összesítés alapján kapunk egy diagramot, amiben láthatóvá válik, hogy milyen egybeesések és persze eltérések vannak abban, ahogy mi látjuk a saját viselkedésünket és abban, ahogy mások érzékelik azt.


Kinek érdemes kitölteni?


Annak a vezetőnek aki(t)


  • egyszerűen érdekel, hogyan látják mások, hogyan élik meg a viselkedését;


  • vezetőként kevés visszajelzést kap, de lenne rá igénye;


  • szakmailag a helyén van, azonban van pár dolog a különböző szokásaival kapcsolatban, amin változtatna;

 

  • szeretné összevetni a saját megélését azzal, ahogy mások látják;

 

  • kíváncsi azokra a szempontokra, amelyek akár gátolhatják is a további előmenetelben.

Hogyan működik?


Maga az önértékelés pár percet vesz igénybe.


Az értékelhető eredmény érdekében ajánlott legalább 5 – de minél több, annál jobb - értékelő személyt bevonni - vagyis az email címüket megadni. Olyanokat, akiknek fontos, és releváns a véleménye számunkra. Érdekes szempontot adhat az is, ha családtagot, barátot teszünk az értékelők csoportjába, mert függetlenül attól, hogy ez egy vezetői viselkedésre fókuszáló teszt, az esetek többségében óriási különbség nincs az otthoni, a barátok közti és a munkahelyi viselkedés között. Kivételek persze mindig vannak!

Miután valaki közülük értékelt, azonnal megkapjuk az összesítést - név nélkül -, ami folyamatosan frissül egészen addig, amíg az utolsó felkért értékelő is ki nem töltötte a kérdőívet.

Fontos: az utólag, a "Küldés" gombra kattintás után hozzáadott nevek értékelése már egy külön összesítésbe kerül, ezért érdemes előtte átgondolni, kinek a visszacsatolására vagyunk kíváncsiak!


Mit kezdhetünk az eredménnyel?


A tesztelés során azt tapasztaltam, hogy mindenképpen meglepő és elgondolkodtató végeredmények születtek. Amennyiben nem egyértelmű, hogy mi hangosodik ki belőle, vagyis mi az, amivel érdemes foglalkozni, szívesen segítek. Az pedig már egy saját döntés, hogy ki és min akar változtatni, vagy sem ...


Az alábbi linkre kattintva lehet elkezdeni a teszt kitöltését:

 

SIKERES VEZETŐK 21 LEGGYAKORIBB HIBÁJA

 

További kérdésekkel kapcsolatban örömmel állok rendelkezésre ITT vagy a gertrud@coach-mediator.hu email címen.


VEZESS, ÉS VISELKEDJ TUDATOSAN!